Hogyan lesz a nektárból méz?

A méhek begyűjtik a nektárt (vagy édesharmatot), ezt behordják a kaptárba és elhelyezik a lép sejtjeiben.

Ez a friss méz, melynek igen magas a víztartalma. A szárnyuk csapásával a méhek elpárólogtatják a vizet a nektárból, amig a méz megérik.

A kincsek kéznyújtásnyira vannak

 Nagyon sokfajta mézet termelünk Magyarországon, ezek között kiemelkedő különlegességek is találhatók.

Az általam termelt legfinomabb a korianderméz volt. Csak egyszer, 2015 nyarán sikerült akkori méhésztársaimmal jó tisztaságú (értsd: magas koriandervirág-nektár tartalmú) koriandermézet termelnünk.

A telephelyünktől nem messze eső faluban rátaláltunk egy koriander ültetvényre, mely szélére telepedtünk meg kaptárjainkkal.

A karácsonyi méz régi hagyományaink része

A finom méz hagyományos ünnepi ajándék. Ez a gyakorlat ez emberrel egy idős – erről az egyik legrégibb feljegyzés egy Valencia közelében fekvő barlangi festmény, mely 6000-8000 évvel ezelőtt született.

Régi szimbolikus magyarázat szerint a tej és méz az emberi és isteni természetnek Jézusban való egyesülését, egységét jelképezi. A mézelő méh Jézus- és Mária-jelkép (a hagyomány szerint a Boldogasszony szívéből, ill. könnyeiből vannak), a karácsonyi mézet régebben házi orvosságnak tartották. A vacsora kezdő fogása sokfelé máig a méz, mézbe mártott fokhagyma, dió, mézzel ízesített ostya.

Valentin-napi édes meglepetés

Szent Bálint (Valentin, vagy Valentinus) a szerelmesek, a lelkibetegek és az epilepsziával élők védőszentje. Magyarországon e szentnek nem alakult ki jelentős egyházi kultusza.

Az angolszász országokban Valentine (Bálint) napján (február 14-én) tartott Valentine's Day (magyarul: Bálint-nap) ünnepe a 20. század végétől világszerte elterjedt világi "szerelmes-ünnepként". Az angolszász szokás Magyarországon az angol elnevezés magyarosított formájú átvételével, mint Valentin-nap vált ismertté és népszerűvé az 1990-es évektől kezdődően.

Nem minden az, aminek látszik

A vásárló sajnos nem is sejti, hól kezdődik az átverése. Érdemes az alábbi példákon elgondolkozni.

Volt egy vevőm (egy cég), akinek rendszeresen szállítottam vegyesvirág mézet. Egy adott pillanatban kifogytam ebből a mézből és naprafogó mézet ajánlottam fel a vevőmnek, aki azzal utasította el ajánlatomat, hogy majd egy másik méhésztől veszi a vegyesvirág mézet. A vevőmet elvesztettem ☹. Egy nap beugrottam a céghez és kiváncsíságból megnéztem a másik méhész vegyesvirág mézét. Meglepődve konstatáltam, hogy az napraforgó méz volt. Szóval az történt, hogy a konkurencia napraforgó mézet vegyesvirág mézként jelölt (cimkézett) meg.

A méhanyát megtermékenyítő hímnemű méh

A herék hím méhek. Feladatuk az anya megtermékenyítése. Semmilyen más munkában nem vesznek részt. Felismerhető nagy szeméről, tömzsi alakjáról és tompa potrohvégéről. Tavasztól nyár végéig egyszerre néhány száz-néhány ezer here lebzsel a háziméh egy családjában. Az indiai méh egy családjában csúcsidőben 200 here található, viszont az ő családja egyébként is kisebb nyugati rokonáénál.

1 oldal a 2-ból

facebook_page_plugin