A mézhamisításról másképp

Nem minden az, aminek látszik

A vásárló sajnos nem is sejti, hól kezdődik az átverése. Érdemes az alábbi példákon elgondolkozni.

Volt egy vevőm (egy cég), akinek rendszeresen szállítottam vegyesvirág mézet. Egy adott pillanatban kifogytam ebből a mézből és naprafogó mézet ajánlottam fel a vevőmnek, aki azzal utasította el ajánlatomat, hogy majd egy másik méhésztől veszi a vegyesvirág mézet. A vevőmet elvesztettem ☹. Egy nap beugrottam a céghez és kiváncsíságból megnéztem a másik méhész vegyesvirág mézét. Meglepődve konstatáltam, hogy az napraforgó méz volt. Szóval az történt, hogy a konkurencia napraforgó mézet vegyesvirág mézként jelölt (cimkézett) meg.

 

Ez ellen azt lehet tenni, hogy a kedves vevők mézet kóstolnak, megtanulják a külömböző mézek ízét, zamatát. Olykor érdemes egy másik méhésszel megnézetni a vásárolt mézet.

Ezen a nyáron találkoztam egy vásárlóval, aki egy nagyon szép színű akácmézet vett meg egy falusi vásáron, mely méz nagyon folyékony volt. Megmértem a méz víztartalmát, mely 28% volt, sokkal több, mint a megengedett 20%!

A méz folyékonyságának szabadszemmel való megállapítása igen szubjektív lehet, de olykor a laikusnak is szembetünő.

A fenti két példával azt akarom kiemelni, hogy nem a hamisításnál kezdődik a dolog: probléma gyakran nem a “kínai méznél” keresendő, hanem a saját portánk környékén.

 

Rendelj finom termelői mézeket. Budapest területén ingyen szállítok!

facebook_page_plugin