Mezpergetes I.

Hogyan lesz a nektárból méz?

A méhek begyűjtik a nektárt (vagy édesharmatot), ezt behordják a kaptárba és elhelyezik a lép sejtjeiben.

Ez a friss méz, melynek igen magas a víztartalma. A szárnyuk csapásával a méhek elpárólogtatják a vizet a nektárból, amig a méz megérik.

 

Az érett méz víztartalma 20% alatt van.

Az érett mézes sejteket a méhek lefedik egy vékony réteg viasszal. Pergetés elött ezt a réteget levesszük egy, erre a célra kialakított eszközzel, a fedelezővillával.

Az így kezelt kereten látszanak az érett mézzel teli sejtek. Alattuk, az egészben maradt sejtekben látható a méhek által frissen betárolt méz.

Itt alkalma van a méhésznek, hogy megkóstolja a friss mézet, megállapítsa, milyen méze lesz.

A két fent említett területen két fajta mézet azonosítottam: a fentiben gyümölcsvirágméz, az alattiban olajfűz méz volt.

Folytatás következik...

 

facebook_page_plugin