Karácsony és méz

A karácsonyi méz régi hagyományaink része

A finom méz hagyományos ünnepi ajándék. Ez a gyakorlat ez emberrel egy idős – erről az egyik legrégibb feljegyzés egy Valencia közelében fekvő barlangi festmény, mely 6000-8000 évvel ezelőtt született.

Régi szimbolikus magyarázat szerint a tej és méz az emberi és isteni természetnek Jézusban való egyesülését, egységét jelképezi. A mézelő méh Jézus- és Mária-jelkép (a hagyomány szerint a Boldogasszony szívéből, ill. könnyeiből vannak), a karácsonyi mézet régebben házi orvosságnak tartották. A vacsora kezdő fogása sokfelé máig a méz, mézbe mártott fokhagyma, dió, mézzel ízesített ostya.

 

Szeged vidékén úgy tartják, mézbe mártott fokhagymával el lehet riasztani a kígyót (ördögöt). A családfő a karácsonyi ostyára kent mézzel keresztet rajzol a családtagok homlokára.

A Kiskárpátok vidékén a karácsonyi vacsora alatt a szlovák édesanya eladó lányainak és legényfiainak homlokát mézzel kente meg, hogy majd kedvesek legyenek a legények, illetve lányok előtt.

Németprónai hagyomány szerint ha lopás történt, a károsult karácsonyi mézzel kenje meg a harangot. A tolvajnak addig mindig zaklatott lesz a szíve, amíg a lopott jószágot vissza nem adja. A karácsonyi fokhagymát szintén orvosságul használták.

Egyedi karácsonyi mézesajándékokat itt találsz!

facebook_page_plugin